Waar hou je de condoleance
De meeste condoleances in Amersfoort worden gehouden in één van de condoleanceruimtes van Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort (CBA). Deze zijn gelegen op het terrein van begraafplaats Rusthof. Maar steeds vaker kiezen families er voor om de uitvaart te houden op een niet uitvaart gerelateerde locatie in Amersfoort.
Na de meeste uitvaarten komen familie en belangstellenden samen voor de condoleance. De condoleance is vaak het moment voor de belangstellenden om de directe nabestaanden te condoleren met het verlies. Vaak staat de familie op een centrale plek en komen alle belangstellenden in een rij achter elkaar voorbij om de condoleance over te brengen. Bij uitvaarten met veel bezoekers kan het best even duren voordat iedereen de familie een hand heeft gegeven.
Niet alle families willen tijdens de condoleance door alle belangstellenden worden gecondoleerd. De directe nabestaanden zijn na de uitvaartplechtigheid vaak helemaal op van alle emoties en de vermoeidheid. Het kan zijn dat ze er daarom de voorkeur aan geven om na de plechtigheid even rustig te kunnen zitten om wat te drinken en te eten. Ze vinden het te vermoeiend om eerst nog een hele tijd te moeten staan. Vaak geeft de uitvaartverzorger aan het einde van de plechtigheid aan dat de familie liever rustig wil zitten. De belangstellenden kunnen hun condoleances dan juist in de dagen na de uitvaart overbrengen door even langs te gaan of te bellen.
Traditionele condoleance
Vroeger zagen bijna alle condoleances er hetzelfde uit. Na de uitvaartplechtigheid ging de familie met de belangstellenden naar de condoleanceruimte van de begraafplaats, het crematorium of uitvaartcentrum. Vaak waren dit heel somber ingerichte ruimtes die vooral niets van gezelligheid mochten uitstralen. Alle bezoekers kregen, nadat ze de familie hadden gecondoleerd, een kopje koffie of thee met daarbij een plak cake. Het kwam ook voor dat er broodjes met kaas of ham werden geserveerd. Als men de koffie op had dan gingen de bezoekers weer naar huis waarna de familie de ruimte doorgaans als laatste verliet om ook naar huis terug te keren. De traditionele condoleance kenmerkte zich vooral door soberheid.
Bitterballen, champagne en live muziek
teeds vaker kiezen families er voor om de condoleance helemaal naar eigen wens en smaak in te vullen. Er zijn geen echte etiquette meer omdat veel families het juist belangrijk vinden om er een eigen invulling aan te geven.
Families en vrienden wonen tegenwoordig vaker ver uit elkaar. Mensen spreken elkaar bijna alleen nog via social media maar de echte real life ontmoetingen zijn vaak spaarzaam. Een uitvaart is daarom vaak het moment waarop mensen elkaar na lange tijd weer eens zien. Daardoor heeft men behoefte om rustig de tijd te hebben om bij te praten.
Veel families willen daarom veel tijd hebben voor de condoleance en willen niet opgehaast worden om de ruimte snel te moeten verlaten. Ze kiezen er voor om in alle rust samen te zijn en te toosten op het leven van de overledene.
De catering is tegenwoordig vaak anders dan vroeger. Het is heel normaal dat er tijdens de condoleance bier en wijn wordt geschonken en de cake moet vaak plaatsmaken voor bitterballen en kaas.
Families kunnen de condoleance helemaal naar eigen wens en smaak inrichten. Soms wordt er bijvoorbeeld live muziek gespeeld net als tijdens een feest in het gewone leven. Men wil op een prettige manier samen zijn en herinneringen aan de overledene ophalen.
Condoleance in kroeg, zalencentrum of theater
De condoleance kan worden gehouden in de koffiekamer van de begraafplaats of het crematorium. Ook beschikken veel uitvaartcentra in Amersfoort over voorzieningen die het mogelijk maken om er de condoleance te houden na de plechtigheid. Maar het is ook mogelijk om de condoleance te houden op een locatie die eigenlijk helemaal niets met de uitvaartbranche te maken heeft. Soms vinden mensen het prettiger om samen te komen op een locatie waar men in het gewone leven ook samen komt.
Er zijn in Amersfoort tientallen geschikte locaties waar de condoleance gehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een kroeg of zalencentrum. De condoleance zou bijvoorbeeld ook gehouden kunnen worden in een van de ruimtes van de Lieve Vrouw aan de Lieve Vrouwenstraat in Amersfoort.
Families kunnen de condoleance regelen met de uitbater van de locatie maar meestal regelt de uitvaartondernemer de condoleance. Families zijn in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart heel druk en men is overvallen door emoties. Dat is voor veel mensen niet het geschikte moment om zelf ook nog eens een condoleance voor te bereiden. De uitvaartondernemer weet precies wat er allemaal geregeld moet worden en kan de familie door zijn ervaring ontzorgen. Condoleances kunnen worden gehouden in de meeste uitgaansgelegenheden. Het is wel belangrijk om goed te informeren naar de mogelijkheden. Als er geen afgesloten ruimte gehuurd kan worden moet men er bijvoorbeeld rekening mee houden dat er ook gewone bezoekers in de ruimte zijn waar men samen komt voor de condoleance. Uw uitvaartondernemer kan adviseren welke locaties in Amersfoort geschikt zijn voor de condoleance.
Online condoleren
Families die anderen de gelegenheid willen geven om een reactie achter te laten op het overlijden van hun dierbare kunnen een condoleanceregister openen op Condoleance.nl. Het register is eenvoudig aan te maken en door de grote naamsbekendheid van Condoleance.nl weten belangstellenden de site makkelijk te vinden.
Het register blijft twee maanden zichtbaar op de site. Daarna kan het register eenvoudig worden uitgeprint. Men kan er ook voor kiezen om er een boekje van te laten maken. Als men wil dat het register langer dan twee maanden zichtbaar blijft wordt een kleine bijdrage gevraagd voor de hosting kosten van de website.